A Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület (Iskolaszövetség) elnökségének állásfoglalása

 Az Iskolaszövetség tiltakozik a kormány terve ellen, amely megszüntetné a társadalmi tanulmányok és a nemzetközi tanulmányok alapszakokat.

 

A társadalomtudomány alapvetően a társadalmi folyamatok megismerését és megértését jelenti. Az ide tartozó képzések egyetemes tudásokra építve alapozzák meg a szakemberképzést olyan professzionális területeken, mint a diplomácia, EU politika, szociológia, szociálpolitika.

 

A társadalomtudományi képzések leépítése mellett azt az üzenetet sem tudjuk elfogadni, miszerint ne lenne szükség ezekre a képzésekre. Társadalmi kérdések több száz éve foglalkoztatják a humántudományok művelőit, olyan eszmék és értékrendszerek fejlődéséhez járultak hozzá, mint a szabadság, az egyenlőség, a szolidaritás, a tolerancia, a politikai, polgári és szociális jogok, az emberi jogok, melyek mind a demokrácia és a humánum alapkövei.

 

A szociális szakemberek képzéséért felelősséget vállaló egyesületünk álláspontja szerint a felsőoktatásban elkezdődött szaktisztítási folyamat hozzájárul a képzési kínálat szűküléséhez, a hallgatói létszám további csökkenéséhez, a szak- és szakmaválasztás szabadságának korlátozásához.

 

Budapest, 2015. április 20.

 

Az Iskolaszövetség elnöksége:

Becseiné dr. Kiss Erzsébet

Birinyi Márk

Kocsis Erzsébet

dr. Pilinszki Attila PhD.

dr. Szoboszlai Katalin PhD.